Militaire leiders in Beijing lijken China voor te bereiden op de mogelijkheid van een langdurige oorlog, nu ze Rusland al bijna twee jaar zien worstelen in Oekraïne. Dat schrijft de Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS) in zijn nieuwe jaarrapport Military Balance.

Wat in plaats van een snelle inname van Kyiv is uitgedraaid op een jarenlange worsteling voor het Kremlin, “heeft de leiding van het Volksbevrijdingsleger er waarschijnlijk toe aangezet om de operationele plannen voor industriële en logistieke ondersteuning op lange termijn opnieuw onder de loep te nemen, evenals die voor evacuatie en behandeling van slachtoffers”, aldus het IISS.

Dit betekent dat het Volksbevrijdingsleger zich nu waarschijnlijk meer zal richten op zijn reservisten, wier belang eerder werd overschaduwd door andere defensietakken, aldus het rapport.

Nieuwe rekruteringsregels hebben de militaire top meer mogelijkheden gegeven over te gaan tot een oorlogsmobilisatie. Dat is volgens het IISS waarschijnlijk een reactie op de problemen die Rusland heeft om zijn troepen aan te vullen. De in 2023 aangenomen regels geven de Chinese leiders de mogelijkheid de voorwaarden voor militaire rekrutering aan te passen in oorlogstijd en veteranen op te roepen.

Lees ook: Rusland verhoogt maximale dienstplichtleeftijd naar 30 jaar en kan nu ook 70-jarige reservisten oproepen

De zware verliezen in Oekraïne en de berichten over de slechte behandeling van dienstplichtigen zorgen ervoor dat Rusland moeite heeft met het rekruteren van nieuwe soldaten. In september 2022 mobiliseerde Rusland zo'n 300.000 reservisten; daar was zo veel weerstand tegen dat het Kremlin heeft beloofd dat er geen tweede mobilisatieronde zou komen.

'China houdt rekening met moeizame eigen oorlog'

In China wijzen de nieuwe rekruteringsregels erop dat Beijing rekening houdt met een vergelijkbare trage en moeizame oorlog in de eigen regio, zegt IISS-onderzoeker Meia Nouwens tegen Nikkei Asia.

Chinese leiders erkennen dat ze mogelijk geen "snelle en soepele overwinning zullen boeken na een verrassingsaanval, maar dat een potentieel conflict lang kan gaan duren en kan ontaarden in een uitputtingsoorlog", legt Nouwens uit.

In het IISS-rapport staat dat China ook andere lessen uit de oorlog die Rusland voert in Oekraïne heeft getrokken, maar de denktank vindt het moeilijk vast te stellen welke precies.

"Hoewel openlijke discussies over deze lessen nauwelijks plaatsvinden en streng gecensureerd worden, zijn er wel aanwijzingen voor in de officiële stukken van het Volksbevrijdingsleger en in de trainingen die worden uitgevoerd", schrijft het IISS. Zo zou Beijing geïnteresseerd zijn in drones, die een grote rol spelen in Oekraïne.

LEES OOK: Poetin geeft met zijn imperialistische kijk op de Russische geschiedenis aan dat hij Oekraïne nog steeds helemaal wil veroveren, volgens Rusland-kenners